середу, 15 жовтня 2014 р.

ПОКРОВА - СВЯТО КОЗАЦЬКЕ

Все упованіє моє
На тебе, мій пресвітлий раю,
На милосердіє твоє,
Все упованіє моє
На тебе, мати, возлагаю.
Святая сило всіх святих
Принепорочная, благая.
Т. Шевченко
                       
    Увесь християнський світ з глибокою любов’ю,  вдячністю і надією славить Пресвяту Богородицю , Матір Спасителя світу Іісуса Христа. Шість разів у році наша церква урочисто відзначає свята  на честь Діви Марії:
  • 8 січня – Собор Пресвятої Богородиці;
  • 7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці;
  • 28 серпня – Успіння Пресвятої Богородиці;
  • 21 вересня – Різдво Пресвятої Богородиці;
  • 14 жовтня – Покрова Пресвятої Богородиці;
  • 4 грудня – Введення в Храм Пресвятої Богородиці.

     У бібліотеці пройшла година духовності приурочена святу Покрови Пресвятої Богородиці. Для нас, українців, це свято християнське і національне, воно символізує зв'язок поколінь, невмирущість героїчних традицій нашого народу.
     Найбільшим   і   найзначущим  святом  була  Покрова  для  козаків. У  цей день на Січі відбувалися вибори нового отамана, козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали заступницею і покровителькою православного воїнства. На честь Покрови козаки будували багато храмів, деякі з них збереглися до нашого часу.
   Відомий  дослідник звичаїв українського народу Олекса Воронов написав, що після зруйнування Запорізької Січі в 1775 році козаки, що пішли на Дунай на еміграцію, взяли з собою образ Покрови Пресвятої Богородиці. Вони настільки вірили в силу Покрови і настільки щиро й урочисто відзначали це свято, що впродовж століть в Україні воно набуло ще й козацького змісту і отримало другу назву – Козацька Покрова. З недавніх пір свято Покрови в Україні відзначається ще і як день українського козацтва.
      На    книжковій   виставці   «Покрова – свято   козацьке»   можна   було   ознайомитися  з літературою про період козаччини, про гетьманів та про свято Покрови.




Немає коментарів:

Дописати коментар