вівторок, 7 березня 2017 р.

Вінок Кобзареві



Благословенна та ясна година,
                    Коли дитя читає «Кобзаря»,
                    Зір молодий прозориться, як днина,
                    Злітає дух над бескиди й моря:
                    Так з полум’я сльози,  що не згоря,
                    Поволі починається людина.
Можна стверджувати, що березень для кожного пересічного українця певною мірою є, так би мовити, місяцем знаковим і значущим.  Адже саме в березні ми щороку відзначаємо традиційні Шевченківські  дні, бо в цьому першому весняному місяці, можна сказати, історично закумулювалася доля нашого славетного Кобзаря – замкнулося коло його життя: дев'ятого березня Тарас Григорович Шевченко прийшов у цей світ, десятого – пішов од нас у вічність.
 У Нехворощанській СБФ Є. М. Жорняк, бібліотекар дитячого абонементу, до «Шевченківських днів» оформила  книжкову виставку «Уклін тобі, Тарасе!», на якій юні читачі могли познайомитися із творчістю геніального українського поета. Бібліотекар проводила інформаційні хвилинки  про життя і творчість  Кобзаря, зокрема,  діти з цікавістю роздивлялися книгу Т. Шевченка «Дитячий кобзар». Ця збірка привернула увагу  відомими віршами з чудовими  ілюстраціями, які   розповідають історії і, якимсь неймовірним чином, з’являються і «садок вишневий коло хати», і поля, і зелені лани виглядають напрочуд  справжнім,  проявляючи любов до рідної землі та чудових  віршів Кобзаря – поета і надзвичайної людини.

Сьомого березня, в приміщенні бібліотеки,  відбулися  літературні  читання «Вінок Кобзареві», де учні 4 класу зачитували вірші: «Заповіт», «Мені тринадцятий минало…», «Тече вода з-під явора», «Садок вишневий коло хати», «За сонцем хмаронька пливе» та інші.
Юні друзі,  дорожіть Шевченком! Не маю сумніву, що згодом, відкривши томик «Кобзаря», ви вживетеся в багатющий світ його образів, сягнете в розпечені надра почуттів, зрозумієте, що вірші ці написала людина, яка воістину вистраждала свої відкриття і по крутизнах життя піднеслась до вершин мудрості, на верхогір’я людського духу.




Немає коментарів:

Дописати коментар