пʼятницю, 16 січня 2015 р.

Робота з людьми похилого віку



                                                      
      Книга має унікальну здатність лікувати людські душі. Пенсіонери, ветерани війни – досить значна категорія відвідувачів публічних бібліотек, яка сьогодні має тенденцію до зростання, зважаючи, що населення України старіє. Завдання публічної бібліотеки – створити умови для об'єднання та спілкування літніх людей; організувати дозвілля цих груп користувачів з метою їхньої соціальної адаптації. Діяльність бібліотеки спрямовується на збереження корисної, доцільної активності таких людей, створення для них сприятливого психологічного мікроклімату.

     Бібліотека за допомогою своїх специфічних засобів та форм роботи може привернути увагу до потреб та проблем людей похилого віку. Це той соціальний інститут, який об'єднає зусилля усіх зацікавлених організацій, закладів у милосерді. Тому велике значення в роботі бібліотеки має ділове співробітництво зі службою соціального забезпечення населення, місцевою адміністрацією, медичними закладами тощо. Повинна бути програма поглибленої роботи з групою самотніх літніх людей. Для цього можна використати традиційні бібліотечні послуги та форми роботи:
             книгоношення;
             бесіди;
             індивідуальне інформування;
             складання тематичних добірок;
             рекомендаційних списків літератури тощо.
      Бібліотечні працівники прагнуть вивчати і враховувати потреби та інтереси людей похилого віку.  Саме тому Нехворощанська сільська бібліотека тісно співпрацює із Територіальним центром села Нехвороща.  Для людей похилого віку організовано три Клуби за  інтересами, а саме «Надвечіря», «Тим, кому за…», «Сміхограй».  В актив клубів входять учитель музики, бібліотекарі,  та люди похилого віку,  користувачі бібліотеки, які допомагають  у оформленні  залів для проведення  заходів  та є  безпосередньо  учасниками  цих  заходів.



Немає коментарів:

Дописати коментар