понеділок, 24 серпня 2015 р.

Святе ім’я твоє Вкраїно незалежна



   Перший етап української державності пов’язують з періодом Київської Русі (IX– XIII cm.); далі Галицько-Волинська держава, як правонаступниця Київської держави, потім настав час бездержавності на українських землях і лише за часів гетьмана Богдана Хмельницького Україна отримала свою незалежність у вигляді держави «Гетьманщини». Після цього державність було втрачено аж до початку XX століття, коли було відновлено українську державність і проголошено У HP з власним урядом та владою. Українська національно-визвольна революція 1917-1921 років дозволила в 1991 році заявити українцям про власну державу.

   Після становлення багатопартійності в Україні та створення таких партій як: Народний Рух України, Українська республіканська партія (УРП), Українська національна партія (УНП), Українська християнсько-демократична партія (УХДП) і Українська народно-демократична партія (УНДП) та ін. було скасовано положення про «керівну і направляючу» роль КПРС. На першій сесії українського парламенту 16 липня 1990 року було прийнято Декларацію про державний суверенітет України.
   У Москві з 19-21 серпня 1991 року відбувся державний переворот. Першого секретаря М. Горбачова було ізольовано в Криму, а владу було захоплено Державним комітетом з надзвичайного стану (ДКНС), до складу якого ввійшло вісім осіб: О.Д. Бакланов – перший заступник голови ради оборони СРСР, В.О. Крючков – голова КДБ СРСР, B.C. Павлов – прем’єр-міністр СРСР, Б.К. Пуго – міністр внутрішніх справ СРСР, В.О. Стародубцев – голова Селянської спілки СРСР, О.І. Тізяков, зробили спробу скинути Горбачова та продовжити тоталітарну політику, проте, путч не вдався. У цей час українські демократичні сили разом з Президією Верховної Ради УРСР звернулись до українського народу з проханням не виконувати розпорядження ДКНС, Голова Верховної Ради УРСР Л.М. Кравчук закликав зберігати спокій та не піддаватись на провокації, тим самим, не допустивши російські танки в Київ. 24 серпня 1991 року відбувся референдум (народне волевиявлення) та проголошено незалежність України. В якому під час голосування в бюлетень фактично було покладено Акт про незалежність України, а в кінці питання чи підтримуєте Ви Незалежність України «Так», «Ні». У голосуванні з першого, загальносоюзного запитання ствердну відповідь «Так» дали 22,1 млн осіб, або 70,2%, цим було підтверджено бажання українського народу бути незалежним.   
    Перебудова розпочалась з 1985 року коли до влади прийшов Михайло Сергійович Горбачов, молодий та енергійний Генеральний секретар ЦК КПРС та проголосив політику гласності (політика максимальної відкритості діяльності державних установ і свободи інформації та друку, висловлювань, критики) та ринкової економіки.
Наслідками радянської перебудови в Україні стало те, що відбулись політичні, соціальні та економічні зрушення:
Політичні:
    КПРС позбувалась тоталітарної ролі в суспільстві та переходила з державної структури в реальну політичну партію;
     на керівні пости можливо було потрапити безпартійним;
     з’явилась альтернатива на виборах.
Соціальні:
    пріоритет загальнолюдських цінностей над класовими.
Економічні:
   дозволялось створення кооперацій;
   відміна антиалкогольної компанії;
скорочення кількості галузевих міністерств та відомств, що породжували партійну бюрократію та вичерпували економічні ресурси країни;
   розширення самостійності підприємств на принципах госпрозрахунку та самофінансування.
   Першим президентом України був Л.М. Кравчук.
Цим актом було покладено край юридичному існуванню Української Радянської Соціалістичної Республіки. 18 вересня 1991 року Президія Верховної Ради України юридично закріпила за синьо-жовтим біколором статус офіційного прапора країни, але днем прапора України є 23 серпня.
   Через п’ять років, а саме, 28 червня 1996 року було створено головний документ Незалежної України Конституцію, яка прийшла на зміну Конституції 1977 року УРСР, та введено національну валюту гривню, а також затверджено державну символіку та викладено це в І розділі Конституції України (стаття 20).
   Отже, 24 серпня 1991 р. перестала існувати Українська Радянська Соціалістична Республіка. На політичній карті світу з’явилася нова незалежна держава – Україна.
   У постанові Верховної Ради «Про проголошення незалежності України» було вирішено 1 грудня 1991 року провести республіканський референдум на підтвердження Акта проголошення незалежності. Україна першою з республік колишнього СРСР, прийняла рішення про закріплення незалежності. І в цьому полягала її мудрість, бо відмінити рішення міг лише сам народ, а не якась політична сила, що могла в майбутньому прийти до влади.
   Таким чином, можна сказати, що сприятлива ситуація, що склалась у Москві після серпневого Путчу, та переходу влади до купки партійної верхівки ДКНС дала змогу проголосити незалежність  України. Першим кроком до незалежності стало підписання 19 листопада 1990 р. договору між суверенною Україною й суверенною Росією, який мав служити зміцненню їхнього всебічного співробітництва. Незалежність нашої держави стала реальністю. Україна має свій герб, прапор, гімн і державну мову. Проте, боротьба за національну культуру, за українську мову, а відтак і за державу – ще попереду.
   Акт проголошення незалежності України – документ, прийнятий позачерговою сесією Верховної Ради УРСР 24 серпня 1991 року, яким проголошено незалежність України та створення самостійної держави – України.
   Суверенітет (від франц. souverainte верховна влада ) незалежність держави, що полягає в її праві самостійно вирішувати всі зовнішні і внутрішні політичні проблеми без втручання інших держав, організацій, посадових осіб, це одна з важливих ознак державності.
   Путч (нім. Putsch) – заколот, збройний виступ групи змовників з метою  вчинити    державний переворот. Коли вживають слово путч звичайно мають на увазі заколот, де керівну та вирішальну роль відіграють військовики.
   Державний Герб України – герб держави Україна, один із чотирьох її офіційних символів поряд з прапором, гімном і Конституцією., затверджений 19 лютого 1992 року.
   Державний прапор України – стягіз двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів, із співвідношенням ширини прапора до його довжин.
   Державний комітет з надзвичайного стану (ДКНС) (рос., ГКЧП) – організація, створена 18 серпня 1991 року з метою збереження СРСР шляхом усунення від влади президента, дії якого учасники комітету розглядали як неконституційні.
   Конституція України – основний закон держави України ухвалений 28 червня 1996 року.
   Президент є Гарантом державного суверенітету та територіальної цілісності України. Статус Президента України визначено у розділі V Конституції України.
  Перебудова (рос. перестройка) – загальна назва сукупності політичних і економічних реформ, що проводилися в СРСР у 1985-1991 роках.
На сьогоднішній день, ми всі не задумуємось над тим, як воно жити у власній національній державі, розмовляти власною мовою, вільно висловлювати свою думку, та вільно жити і творити, бо це є загально прийняті речі, як;, начебто, виникли самі собою. Проте, були на нашій землі такі буремні роки, коли ці загально прийняті речі не можна було здійснити, а про власну державу українці могли тільки мріяти.       
    Мета. Познайомити учнів з основними подіями, пов’язаними з проголошенням незалежності України, вивчити основні засади демократичного  та   суспільного   ладу    України;    закріпити знання про державну символіку  (Герб, Прапор, Гімн, основний Закон України – Конституцію); про такі поняття та категорії, як   «перебудова»,    «президент»,   «путч»,   «Акт   проголошення незалежності України», сприяти зміцненню громадянських якостей учнів; формувати  ціннісне ставлення до держави,     суспільства,     мови,     сім’ї,     самого     себе;     почуття     особистої відповідальності за долю своєї держави та українського народу;  розвивати   в   учнів   навички критичного мислення та аналізу шляхом вивчення і обговорення   нового   матеріалу   по   темі; розвивати навики критичного та аналітичного мислення, роботи з джерелами та документами.
   У    приміщенні    сільської    бібліотеки     бібліотекар    Світлана   Котова  увазі  користувачів представила книжкову виставку «Святе ім’я твоє Вкраїно незалежна».  Із  цікавістю   і   увагою читачі знайомилися  з матеріалами виставки.

Немає коментарів:

Дописати коментар