середу, 23 вересня 2015 р.

"Агата Крісті - леді-детектив"



         «Спасибі  тобі,  Господи,  за  моє
 хороше життя
                       і за всю ту любов, яка була мені 
дарована».
                                                                
 Агата Крісті
     


  
    Ага́та Ме́рі Клари́сса Крісті, при народженні Міллер, народилася  15 вересня 1890. Належить до найвідоміших у світі авторів детективної прози і є одним із найбільш публікованих письменників за всю історію людства (після Біблії та Шекспіра). Книги Агати Крісті видані тиражем понад 2 мільярди екземплярів і перекладені більш ніж на 100 мов світу. Їй також належить рекорд за максимальним числом театральних постановок. П'єса Крісті «Мишоловка»  вперше була поставлена в 1952 році й дотепер безупинно демонструється на підмостках Лондона.



     Письменниця жодного разу не зробила темою своїх романів злочини сексуального характеру. На відміну від сучасних детективів, в її творах практично немає сцен насильства, калюж крові і брутальності. „ Детектив був розповіддю з мораллю. Як і всі, хто писав і читав ці книги, я була проти злочинця і за безневинну жертву. Нікому в голову прийти не могло, що настане час, коли детективи будуть читатися через те, що описуються в них сцени насильства, заради отримання садистського задоволення від жорстокості заради жорстокості …"- так писала вона в автобіографії. На її думку, такі сцени притупляють почуття жалю і не дозволяють читачеві зосередитися на головній темі роману
Кращим своїм твором Агата Крісті вважала роман "Десять негренят“, зараз вона продається під назвою «І нікого не стало».
     Померла Агата Крісті у місті Торкі 12 січня 1976, майстриня детективного жанру, авторка творів про Еркюля Пуаро та міс Марпл.
     У бібліотеці  18 вересня Світлана Котова провела літературну годину «Агата Крісті – леді – детектив», де розповіла про дитячі роки Агати Крісті, її захоплення літературою, прообрази героїв та цікаві факти  із її життя.
      Бібліотекар  Яна Котенко підготувала книжкову виставку «Агата Крісті – леді – детектив». Читачі із захопленням знайомилися із творами письменниці.

Немає коментарів:

Дописати коментар