середу, 27 січня 2016 р.

Кларнет світодайний Павла Тичини



27 січня 1891 року народився український поет Павло Тичина. Іноді дивуєшся, як щедро природа наділяє деяких людей талантами. Рясно впала Божа благодать і на Павла Тичину. Поет був надзвичайно талановитою людиною :  він вільно володів п’ятнадцятьма мовами , чудово малював , грав на  кількох музичних інструментах, був прекрасним співаком і диригентом , писав музику. Проте, маючи дар співака, музиканта і живописця, він став поетом. Безперечно, в цьому немалу роль зіграв Михайло Коцюбинський, який підтримав іскру Божу хлопця. А ще, можливо, доленосний вибір зумовлювався тим , що слово має здатність відтворювати світ всіма засобами мистецтва: слово може і змалювати, і озвучити, і розказати.

Батько й мати, старші сестри й брати в дитинстві прищепили Павлусеві любов до музики, до пісні, до красного слова. В хаті Тичин усно переказувалася повість Миколи Гоголя «Тарас Бульба», перечитувалась пушкінська «Казка про царя Салтана». Материнські казки, пісні сільських дівчат, розповіді батька про козаччину – все це хвилювало, тривожило душу, прилучаючи її до великого й прекрасного, наповнювало передчуттям чогось таємничого й незбагненного.
Як Усесвіт єдиний, цілісний, так і кожен вірш збірки: у ньому переплітаються, виблискують різними гранями й відтінками філософські, пейзажні, інтимні мотиви.
Ліричний герой милується одухотвореною природою як виявом несказанної краси й гармонії світу, співає гімн коханню як найвищому злетові людського щастя. Нерідко пульсує в його слові й громадянська проблематика — чи асоціативно-символічно, чи й безпосередньо, публіцистично. Душа ліричного героя спіє в передчутті чуда воскресіння рідного народу.
27 січня у приміщенні Нехворощанської бібліотеки Я. О. Котенко  провела бібліографічний огляд  творів поета «Кларнет світодайний  Павла Тичини», присвячений 125-й річниці від дня його народження. Також відвідувачам була представлена книжкова виставка з відповідною літературою. Усі бажаючі ознайомилися з нею, відкривши для себе всю багатогранність творчої особистості  Павла Тичини.






Немає коментарів:

Дописати коментар