пʼятницю, 27 січня 2017 р.

Під Крутами пішли в безсмертя



Наприкінці січня кожного року суспільну увагу в Україні привертає епізод, що стався в розпал революційного перелому 1917 – 1920 років – до бою під Крутами. Ця сторінка історії відноситься до тих подій, навколо яких спочатку тісно сплелися правда, вимисел і бажання поєднати минуле і одномоментні кон’юнктурні політичні цілі.
Битва під Крутами – один із важливих сюжетів сучасної української історичної пам’яті, який уже давно перестав сприйматись як рядова історична подія.
Тривалий час подробиці Крутянського бою залишалися невідомими і скоріше нагадували міф: проти багатотисячного більшовицького війська український уряд безжально кинув необстріляну молодь – студентів та гімназистів. Вони хоробро билися, але всі загинули у нерівному бою. І лише через багато десятиліть після виявлення окремих документів і публікацію численних спогадів з’явилася можливість відтворити обставини бою.

 У Нехворощанській бібліотеці було представлено книжкову полицю «Під Крутами пішли в безсмертя», біля якої проведено бесіду з відвідувачами закладу щодо подій тих часів. Цей День, не дивлячись ні на що, назавжди залишиться світлим в нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для майбутніх і нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї вітчизни. День пам’яті Героїв Крут.


Немає коментарів:

Дописати коментар