четвер, 24 квітня 2014 р.

Історія Нехворощанської сільської бібліотеки




   Нехвороща – село у Новосанжарському районі Полтавської області, розташоване на правому березі річки Оріль, притоки Дніпра.  У центрі села  знаходиться  сільський Будинок культури у приміщенні якого розташована і сільська бібліотека.
    Бібліотека має свою цікаву історію. А бере початок вона з 20-х років двадцятого століття. У колишньому поміщицькому приміщенні, де зараз знаходиться Нехворощанська сільська рада, була організована сільською молоддю хата – читальня. Ремонт було зроблено силами односельців. Люди почали зносити книги і газети, проводилися сільські збори, зрідка самодіяльними акторами готувалися вистави. Роботу свою хата – читальня припинила у 1932 році під час Великого Голодомору 1932 – 1933 років. І лише у 1947 році у Нехворощі, районному центрі, було відкрито бібліотеку, книги до якої зносили жителі району. Однією з перших книг був «Кобзар» Т.Г. Шевченка, якого принесла Гайдай Антоніна Гаврилівна,  у майбутньому вона працювала багато років бібліотекарем читального залу. Першим бібліотекарем була Орищенко М.Т.
      Після того, як було ліквідовано район у Нехворощі,  бібліотека стало сільською, а керувала нею Дьоміна Галина Степанівна, після виходу на пенсію цю роботу продовжила Бутенко Валентина Іллівна.    
       Зараз у бібліотеці працює абонемент, читальний зал та дитяча бібліотека. Нехворощанська сільська бібліотека тісно співпрацює з Нехворощанським сільським Будинком культури.


Немає коментарів:

Дописати коментар