понеділок, 17 жовтня 2016 р.

Виставка-презенція книги "Козацька абетка"



Хто не знає свого минулого,
Той не вартий свого майбутнього.

14 Православна Церква святкує Покрови Пресвятої Богородиці. З цим святом повязано багато цікавих прикмет і традицій.
Історія свята. Виникнення свята Покрови сягає своїм коріння до 910 року. Слово «покров», і, відповідно саме свято походить від того, що під час служіння віруючі Андрій та Єпіфаній побачили Богородицю над головами людей, яка розкинула над усіма своє білосніжне покривало, що називалося покрив.

Це сталося під час молитви парафіян, які молилися, щоб позбавитись ворога.
У той час Константинополь був узятий в облогу ворогом,імператор Лев разом з усіма молився в церкві. У цей момент зявилася Богородиця, вона накрила людей покровом,символізуючи свій захист над прихожанами. Це додало сили оборонцям, і, зібравши всі свої сили, вони вистояли і перемогли ворогів своїх. Тому свято символізується перемогою християн над невіруючими.
У Київській Русі це свято з’явилося завдяки старанню князя Боголюбського Андрія, який був самому Володимиру Мономаху рідним онуком. У 12 столітті було зведено перший храм в ім’я Богородиці. А в 1164 році при активній допомозі Великого князя свято стало відзначатися православною церквою.
Свято Покрова Пресвятої Богородиці і Україні відтепер є державним святом і вихідним днем,оскільки 14 жовтня в країні відзначають День захисника україни і День українського козацтва.

У Нехворощанській сільській бібліотеці на дитячому абонементі до цього свята поставлена виставка-презентація книги «Козацька абетка». Презентацію книги провела бібліотекар Жорняк Є. М. з читачами бібліотеки.
У січні 2014 року вийшло в світ унікальне видання для дітей молодшого та старшого віку «Козацька абетка».
«Козацька абетка» - це щедро ілюстрована,легка у читанні та корисна для навчання книжка. Як писав Т. Шевченко:
Подивіться лишень добре,
Прочитайте знову
Тую славу! Та читайте
От слова до слова,
Не минайте ані титли,
Ніже тії коми,
Все розберіть…
Та й спитайте
Тоді себе: що ми?..
Чиї сини? Яких батьків?..
Найвизначніші події і найвидатніші герої козацької доби представлені в книзі у коротких розповідях, розміщених за алфавітом та мистецьких творах. Це ті ази нашої історії, які повинен знати кожен українець – і маленький, і дорослий.







Немає коментарів:

Дописати коментар