пʼятницю, 22 травня 2015 р.

Українська діаспора в Європейських країнах

Світ схожий на книгу, і той, 
хто знає тільки свою країну,
прочитав у ній лише першу сторінку.
Фужере де Монброна
Україна одним із пріоритетів свого розвитку визначила інтеграцію в європейське співтовариство.

Історичні корені Євросоюзу сягають післявоєнного періоду середини ХХ сторіччя. Так, після Другої світової війни західноєвропейські країни поставили перед собою питання майбутнього Європи, що, власне, і вважається початком європейської інтеграції. На той час інтеграція була єдиною відповіддю, яку знайшли політики та дипломати. У період 1945-1950 років кілька видатних діячів, серед яких – Конрад Аденауер, Вінстон Черчілль, Алкід де Гаспер і Роберт Шуман почали переконувати свої народи «увійти до нової ери», де має панувати новий порядок, заснований на спільних інтересах її народів і націй.
У травні 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман запропонував новий план часткової економічної інтеграції. Ця ідея належала Жану Моне. 9 травня 1950 року було підписано Декларацію Роберта Шумана, яка пропонувала створити організацію, що контролюватиме видобуток вугілля та виробництво сталі у Німеччині та Франції. Цей день відзначається як день Європи. План Шумана та Моне був реалізований 18 квітня 1951 року підписанням Паризького Договору про створення Європейського Співтовариства Вугілля і Сталі, який набрав чинності в липні 1952 р. Членами нової організації стали Бельгія, Франція, Німеччина, Італія, Голландія, та Люксембург. На сьогодні загальна кількість членів Євросоюзу становить 27 держав. Окрім вищеназваних, це Австрія, Болгарія, Велика Британія, Греція, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Кіпр, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Чехія, Швеція. У 2013 році до ЄС приєднається Хорватія. Країнами-кандидатами наразі визнані Ісландія, Македонія, Сербія, Туреччина, Чорногорія. Потенційні кандидати – Албанія, Боснія і Герцеговина, Косово. Це об’єднання держав на принципах свободи, демократії, верховенства закону, поваги до прав людини та головних свобод. Ці принципи є загальними для всіх країн-членів як запорука тривалого миру і добробуту на континенті й спрямовані на економічний розвиток європейських держав. Нині ЄС відіграє велику політичну роль на світовій арені. Роль Європейського Союзу в міжнародних відносинах є надзвичайно вагомою. Це стосується, перш за все, питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки.

Для жителів села бібліотекар Тетяна Балабан провела годину цікавих повідомлень «Українська діаспора в Європейських країнах». Вона розповіла про чотири хвилі еміграції та про видатних людей, які розїхалися по різних країнах світу. Цікавою була розповідь про нашого земляка Павла Сліпченка, який мешкає у Пенсильванії та видав  двотомник своїх творів «Сонцеслава» та «Біблія полтавчанина» за допомогою української діаспори у той час, коли видавати її  у Радянському Союзі  відмовилися. Цей захід було проведено з метою кращого вивчення життя українців у країнах Європи.

Немає коментарів:

Дописати коментар