четвер, 7 травня 2015 р.

Уклін живим, загиблим - слава



Весна іде, і переможним кроком
В тюльпановому вічному вогні
Йде травень крізь хвилини, дні і роки,
Несе нащадкам спогади свої
     Щороку у місяці травні вшановуємо наших Героїв, які поклали своє життя за українську державність.




У Нехворощанській дитячій бібліотеці поставлена  книжкова  виставка приурочена 70 річниці з Дня  перемоги  над  нацизмом  у  Другій світовій перемоги  над  нацизмом  у  Другій  світовій війні «УКЛІН  ЖИВИМ,ЗАГИБЛИМ  -  СЛАВА!».
Виставку   пепеглянули різні  вікові групи  і бібліотекар  Жорняк Є.М. провела урок  історії. .
Історія – це людська пам'ять, Вона нічого не забуває.  Ні доброго , ні поганого, все в неї на обліку, все передається з віку у вік.
На всі часи, на всі покоління запам'ятаються людям війни. Вони завжди прокляття, вони завжди – біль людський. Уже  коли  була  золотоординська навала, , а й досі болить вона в  людській пам'яті; коли-то  ввірвався  в Москву Наполеон, а те пам'ятається  не лише людям російським , а болить усім народам нашої  Вітчизни.
Тощо говорити про страхітливу навалу нацистських розбійників, яка закінчилась, ганебною поразкою, заслуженою розплатою для тих,  хто її розпочав?  І трапилось усе це,  сімдесят років тому.
На світанку 22 червня 1941 року нацистська Німеччина напала на Радянський Союз. Україна здригнулася від вибухів: бомбили Київ, а на західних землях уже точилися  запеклі  бої.
Захопивши  Україну, нацисти передусім знищили усі ознаки української державності і розділили її територію на чотири  частини. Численні розстріли за непослух, спалені села за опір окупаційній владі, масове  винищення євреїв – ось яку «цивілізацію» принесли окупанти на українську землю. Таких поневірянь, такого розмаху терору Україна ще не знала.
Наш край зазнав у цій війні найстрашніших втрат.Перемога дісталася нам нелегко,надто дорогою ціною.Наша нація за роки  Другої світової  втратила вісім мільйонів своїх громадян (5,5 мільйонів цивільних і 2,5 мільйона військових) Для порівняння можна  навести цифри і втрати Німеччини – 6,6 млн.,Росії – 6 млн. з тих восьми мільйонів полеглих українців -  8,5 тисяч новосанжарців.  А серед них сімсот два  нехворощан.
Дорогі друзі, вшановуючи світлу  пам,ять наших героїв, наслідуймо їхні величні вчинки, будьмо такими, як вони, що жили і працювали для  України і  боролися  за її незалежність.
Відзначення  70 річниці  Дня перемоги  над нацизмом  у Другій  світовій війні( 8 – 9 травня ),Україна розпочинає  нову традицію святкування в  європейському дусі пам,яті та примирення.
Символом  відзначення  Дня  пам'яті  та  примирення і Дня  перемоги – червоний мак.
Українським  інститутом національної пам,яті  запропоновано гасло : «Пам'ятаємо.Перемагаємо».
Ми  пам'ятаємо, якою  страшною  трагедією  для  українців  була  Друга  світова  війна.Ми  пам'ятаємо, що  агресора  зупинили спільними  зусиллями  об'єднані нації. Ми  пам'ятаємо, що  той, хто захищає свою  землю,  завжди  перемагає. Це  пам'ять  робить нас  сильнішими. Вона – запорука неминучості  нашої  перемоги сьогодні.





Немає коментарів:

Дописати коментар